În baza ordinului Ministerului Industriei Ușoare nr. 349/13.12.1952 se înființează „Laboratorul Central de Analize și Experimentări al Ministerului Industriei Ușoare”, cu scopul controlului calității materiilor prime textile, semifabricatelor și produselor finite din import și a celor din producția internă destinate exportului, pentru reglementarea oficială a relațiilor curente și de litigiu între producător și beneficiar.
În 1969 laboratorul a fost înregistrat la OSIM cu marca de serviciu LACECA, înregistrare menținută și în prezent.
În 1973, ca urmare a dezvoltării și diversificării activității laboratorului acesta este trecut în rețeaua de cercetare prin Decretul nr. 162/1973, sub denumirea de „Centrul de Cercetări pentru Materii Prime, Auxiliare și Ape Reziduale pentru Industria Ușoară – CCMPAAR”.
Laboratorul a funcționat fără personalitate juridică de la înființare până în 1989, fiind reprezentat juridic de Fabrica Textilă Grivița până în 1973 și de Centrala Industriei Lânii din 1973 până în 1989, inclusiv.
În 1990 CCMPAAR se reorganizează sub denumirea de „Centrul de Cercetări pentru Calitate și Protecția Mediului” prin HGR nr. 184/1990, unitate cu personalitate juridică.
În 1991 „Centrul de Cercetări pentru Calitate și Protecția Mediului” devine societate comercială cu capital de stat, cu denumirea S.C. LACECA S.A. – Centrul de Cercetare pentru Calitatea Produselor Textile și Protecția Mediului.
În 1999 S.C. LACECA S.A. devine societate comercială cu capital integral privat, având acționar majoritar pe SC Dorobanțul SA Ploiești.
Acționariatul majoritar a fost deținut de S.C. Dorobanțul Ploiești până în anul 2019, an în care S.C. LACECA S.A. a fost preluată de S.C. GCONF S.R.L.
În anul 2020, pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut de către S.C. GCONF S.R.L. companiei TEST CERT S.R.L.
Anul 2021 este cel în care se înregistrează progrese mari la nivelul societății pe majoritatea liniilor de activitate. Dintre acestea cele mai relevante sunt mutarea firmei și a punctelor de lucru într-un sediu nou, mult mai generos ca spațiu și condiții, investiții importante în personal și în echipamente, extinderea domeniului prin înființarea Organismului de Certificare LACECA CERT și prin înființarea unui nou departament în cadrul Laboratorului LACECA – Departamentul de Analize Ape Potabile.
În anul 2023 se înființează Departamentul Toxicologie ca o consecință firească a dezvoltării și performanței deosebite a laboratorului. Acesta primește în anul 2024 abilitarea din partea Ministerului Sănătății să asigure servicii privind determinarea noxelor profesionale în mediile de muncă, în conformitate cu legislația în vigoare.