Domeniul de activitate
LACECA realizeaza incercari si analize tehnice in domeniul calitatii produselor textile si in domeniul protectiei mediului.
Potrivit Actului constitutiv, scopul este „promovarea progresului tehnic și controlul de calitate în domeniile calității produselor textile, protecția mediului și domeniile conexe”.
Obiectul de activitate al societății este circumscris, potrivit actelor de înființare și conform Codului CAEN, următoarelor activități:
- 7120 – Activități de testări și analize tehnice – obiect principal;
- 7219 – Cercetare – dezvoltare în alte științe naturale și inginerie – obiect secundar
Caracterizarea departamentelor principale
Departamentul Calitatea Produselor Textile realizează:
- Încercări și testări tehnice de laborator pentru controlul calității materiilor prime, semifabricatelor, materialelor și produselor finite textile, a coloranților și produșilor auxiliari din industria textilă;
- Studii și cercetări privind caracterizarea și utilizarea materiilor prime și a produselor finite textile, utilizarea coloranților și produșilor auxiliari din industria textilă;
- Consultanță și sprijin în elaborarea unor lucrări, fișe tehnice și documentații de profil; asistență în interpretarea unor aspecte tehnice de specialitate de către agenții economici sau instituții;
- Propuneri de soluții tehnice și recomandări privind îmbunătățirea calității produselor textile.
În activitatea laboratorului textil pot fi identificate toate tipurile de analize textile, respectiv chimice, fizico – mecanice și coloristice.
Departamentul Protecția Mediului realizează:
- Analize de laborator pentru controlul indicatorilor de calitate ai apelor uzate, de suprafață și de adâncime;
- Determinarea calității aerului din zona de lucru și atmosfera înconjurătoare;
- Măsurarea zgomotului intern și extern;
- Analize de soluri și deșeuri rezultate din procesele industriale;
- Cercetare, inginerie tehnologică și proiectare în domeniul calității și protecției mediului;
- Consultanță și sprijin în elaborarea documentațiilor privind obținerea actelor de reglementare;
- Asistență în monitorizarea factorilor de mediu de către agenți economici și instituții, propuneri de soluții tehnice și recomandări privind protecția mediului.
În activitatea laboratorului de mediu se pot identifica acțiuni de prelevare probe, măsurare, analize fizico – chimice, interpretare rezultate.
Departamentul de Analize Ape realizează:
- Prelevarea de probe și analiza indicatorilor de calitate fizico – chimici și microbiologici specifici apei potabile, apelor de suprafață, apei de îmbăiere/piscină, apelor minerale, apelor îmbuteliate și gheței.
- Monitorizarea de control a calității apei potabile în cadrul controlului oficial al calității apei potabile, potrivit legislației în vigoare.
Departamentul de Toxicologie este abilitat să realizeze
- executarea măsurărilor/prelevărilor de probe și analizelor de laborator privind determinarea noxelor profesionale în mediile de muncă, potrivit legislației în vigoare
- interpretarea rezultatelor măsurărilor și analizelor de laborator în raport cu limitele admise de legislația muncii și/sau literatura de specialitate
- studii privind expunerea la factorii de risc profesional a personalului în mediile de muncă și potențialele efecte nocive asupra organismului uman
- studii tehnice și de specialitate complexe privind evaluarea și îmbunătățirea condițiilor la locurile de muncă
Organismul de Certificare LACECA CERT
- SC LACECA SA și-a extins domeniul de activitate și are în prezent capacitatea să ofere pieței de specialitate servicii de evaluare și certificare a produselor textile.
- Organismul de Certificare LACECA CERT funcționează în conformitate cu standardele de bază în domeniu, respectiv: SR ISO/IEC 17000:2020 Evaluarea conformității – Vocabular și principii generale; SR EN ISO/CEI 17065:2013 Evaluarea conformității. Cerințe pentru organisme care certifică produse, procese și servicii; SR ISO/CEI 17067:2014 Evaluarea conformității – Principii fundamentale ale certificării produselor și linii directoare pentru schemele de certificare a produselor, precum și cu standardele tehnice aflate în vigoare.